José Martí fa un cant a l’Europa solidària en la presentació dels actes del Dia d’Europa i del Mes d’Europa programats per la Diputació

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
  • El dia 9 de maig l’Orquestra Lírica de Castelló obrirà el programa amb la interpretació de l’himne d’Europa en la Plaça de les Aules, que també acollirà l’exposició ‘La teua porta a la UE’
  • El diputat de Relacions Internacionals, Pau Ferrando, destaca que en la Diputació “obrim la porta de les oportunitats a les persones de les nostres comarques perquè puguen conéixer i participar en els programes europeus”

El president de la Diputació, José Martí, ha realitzat «un cant a Europa» en la roda de premsa de presentació dels actes organitzats per la Diputació de Castelló amb motiu de la celebració del 9 de maig, ‘Dia d’Europa’, i del Mes d’Europa, que per primera vegada la institució desenvoluparà al llarg del mes de maig. El president ha enarborat una de les idees força apuntada durant el seu mandat per l’expresident del Parlament Europeu, Martin Schulz, en el període 2012-2017, amb la qual sosté que «Europa es va fundar com una comunitat unida per la solidaritat».

Ha sigut en la roda de premsa en la qual Martí ha comparegut al costat del diputat de Relacions Internacionals, Pau Ferrando, per a donar a conéixer que el Centre Europe Direct de la Diputació de Castelló ha programat diversos actes institucionals i conferències a manera de reivindicació dels valors identitaris que van il·luminar el naixement de l’actual Unió Europea, entre els quals destaquen la democràcia, la llibertat, la solidaritat entre pobles, la igualtat, la fraternitat i el laïcisme.
L’Himne d’Europa
Ferrando ha revelat els detalls del programa que començarà a les deu del matí del dia 9 de maig amb la interpretació en la Plaça de les Aules de l’Himne d’Europa per part de l’Orquestra Lírica de Castelló. A continuació, en la mateixa plaça, es procedirà a la inauguració de l’exposició ‘La teua porta a la UE’.
Seguidament, a les 11.00 hores se celebrarà la conferencia ‘Desinformació i Fake news a la UE: estratègies i eines de verificació’ en el saló de recepcions del Palau Provincial, en la qual participaran María Eugenia de la Rosa, de l’Equip de Premsa de la Comissió Europea, i Coral García Dorado, membre de Maldita.es.
Europa en els pobles d’interior
D’altra banda, l’11 de maig es realitzarà la jornada informativa sobre oportunitats de finançament europeu per a pimes i persones emprenedores en el marc dels programes europeus ‘Erasmus per a joves emprenedors’ i ‘Mobilise SMEs’ .Serà a les 12.00 hores, en el Centre CEDES de la Vall d’Alba.
L’Europa dels joves
Els dies 18 i 25 de maig es realitzaran sengles sessions telemàtiques sobre el ‘Cos Europeu de Solidaritat’, que ofereix oportunitats perquè persones joves d’entre 18 i 30 anys puguen dur a terme un servei de voluntariat o participació en projectes en el sector de la solidaritat, en el seu propi país o en un altre estat membre de la UE.
La primera de les sessions està destinada a les entitats, perquè puguen conéixer la iniciativa i els projectes existents i la segona s’ha dissenyat per als joves sol·licitants, que tindran l’ocasió d’exposar les seues iniciatives i projectes i conéixer les experiències viscudes per altres beneficiaris del programa.
Crida a la participació
El diputat de Relacions Internacionals, Pau Ferrando, ha animat als col·lectius de la província «a participar en la primera celebració del mes europeu», incidint en què «la Diputació obri les portes a les persones de les nostres comarques perquè puguen conéixer i prendre part en els diferents projectes europeus».
Stop odie, Stop Fake news
Durant la roda de premsa de presentació el president Martí ha destacat el vessant solidari del projecte europeu, introduint la reflexió que «no totes les ideologies són respectables, perquè no poden ser-ho les que naixen de l’odi i propugnen una estigmatització i discriminació de determinats col·lectius».
En aquest sentit ha formulat una crida a la responsabilitat del conjunt de la societat, mitjans de comunicació inclosos, recordant que la funció d’aquests últims és «difondre fets certs i no publicar ocurrències fal·laces construïdes des de la mentida i l’odi».
En conseqüència, Martí ha recolzat les últimes iniciatives empreses per la Unió Europea per a introduir regulacions contra les notícies falses, manifestant que «la desinformació és la zitzània que sembra el conflicte, la divisió i l’enfrontament entre persones d’una mateixa comunitat».
El president de la Diputació ha incidit a més en la necessitat de «apostar per la fraternitat i reduir la forta polarització existent en la societat, un mecanisme de relació social que se sap com comença però no com pot acabar».
Martí ha advocat per «l’Europa del progrés i la igualtat d’oportunitats, per una Europa feminista i gai, per la UE de la cultura, la ciència, la investigació, l’esport, la salut i la pau».
Solidaritat amb Ucraïna i l’orgull d’Europa
El mandatari provincial ha denunciat «la crueltat i la injustícia de la guerra d’Ucraïna, perquè totes les guerres són cruels i injustes», al mateix temps que ha citat a l’europeista humanista valencià, Lluís Vives, qui ja fa cinc segles va advertir que «sense justícia social no és possible la llibertat».
José Martí també ha reivindicat «l’orgull de ser europeus i de pertànyer a la Unió Europea», que «en un temps rècord ha sigut capaç de trobar vacunes suficients contra el covid-19 i d’administrar-les al conjunt de la població europea, en condicions d’igualtat, independentment de la posició social i els recursos econòmics de cada persona».
Igualment s’ha referit a «la importància dels fons europeus de reconstrucció, que han de beneficiar al conjunt de la població, inclosos els xicotets pobles d’interior, que no poden quedar al marge d’aquesta gran oportunitat de recuperació i de generació d’activitat econòmica en l’àmbit rural».
Finalment, el president ha assenyalat que «mirem a la Unió a través dels ulls del Centre Europe Direct Castelló, que ens ajuda a construir una província més verda, inclusiva, pròspera, digital i sostenible».

Explora más

Vinaros
6:30 pm, February 29, 2024
temperature icon 17°C
L: 17° H: 17°
Feels like 16.31 °C muy nuboso
Humidity 68 %
Pressure1011 mb
Wind 13 Km/h