- El acte, que se celebra el 9 de febrer, tractarà les actuacions de memòria democràtica impulsades per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i les experiències dels governs locals de la província de Castelló en els processos d’exhumació
-
El president, José Martí, afirma la importància de l’homenatge a l’expresident Hernández Merlos i reivindica la necessitat d’institucionalitzar aquests actes de memòria democràtica
La Diputació de Castelló i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) han organitzat per al pròxim 9 de febrer la XII sessió de la Xarxa de Municipis per a la Posada en Valor de la Memòria Històrica, impulsada per la Xarxa de Memòria Històrica creada per la pròpia FMVP, a la qual la institució provincial que presideix José Martí es va adherir l’any passat. L’acte, que se celebrarà en el Saló de Recepcions del Palau Provincial, culminarà amb la instal·lació del quadre de José Hernández Merlos, president de la Diputació en 1937, que va ser afusellat pel règim franquista el cinc d’agost de 1941.
En la jornada es tractaran les diverses actuacions de memòria democràtica impulsades per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), així com les experiències dels governs locals de la província de Castelló en els processos d’exhumació. Comptarà amb l’assistència del president de la Diputació, José Martí; la diputada de Memòria Històrica, Tania Baños; la consellera de Participació, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez; l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; els alcaldes de Vinaròs, Guillem Alsina, i Vistabella, Jordi Alcón; el director general de Memòria Democràtica del Ministeri de Presidència, Diego Blázquez; la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna; el president de la FMVP, Rubén Alfaro; i la directora general territorial de la FEMP, Judith Flórez; el secretari general de la FVMP, Vicent Gil, i el coordinador general de la FVMP, Eugeni de Manuel.
El president Martí ha explicat que ‘’la conclusió d’aquest acte no podria ser d’una altra manera que penjant el quadre de José Hernández Merlos, una persona que va ser ajusticiada per defensar unes idees i a un poble i que per això mereix aquest respectuós homenatge’’, i ha definit aquesta jornada com ‘’una magnífica notícia que servirà per a continuar progressant en l’objectiu d’institucionalitzar aquestes polítiques perquè continuen en el futur, independentment del govern que estiga en el mandat’’.
Per part seua, Baños ha recordat que la Diputació de Castelló ‘’va ser la primera institució provincial a sumar-se a la Xarxa de Memòria Històrica, contribuint a un important nombre de projectes i treballs d’exhumació’’. La diputada ha manifestat que el dia posterior a aquesta jornada ‘’tindrà lloc una reunió informativa amb els familiars de les persones exhumades en el nostre territori’’.
Exhumació
Va ser el passat 12 de gener quan el president de la Diputació i la diputada provincial de Memòria Històrica van assistir en el cementeri de Castelló a l’exhumació de les restes mortals de José Hernández Merlos, president de la Diputació entre el 19 de gener i el 15 de desembre de 1937, i afusellat pel règim franquista en 1941, als 41 anys d’edat després d’un judici sumaríssim. Va ser en un emotiu acte que va comptar amb la presència de familiars del president ajusticiat i amb representants del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.
Ja en aqueixa visita José Martí ha anunciat que la Diputació anava a reparar la memòria del president Hernández Merlos penjant el seu retrat en el Palau Provincial, al costat de la resta de presidents, «perquè ocupe el lloc que li correspon i que ara no té».
Aquesta actuació s’emmarcava dins del projecte d’exhumacions de 2021 que impulsa l’àrea de Memòria Històrica dirigida per Tania Baños en col·laboració amb el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.
Hernández Merlos va ser secretari local d’UGT, va formar part del Comité Provincial del PSOE a Castelló, va tindre acta de regidor de l’ajuntament de Castelló en 1936 i durant la guerra civil va exercir com a director d’Hospital Provincial. Acabada la contesa, va ser detingut a Ludiente i va estar pres en les presons de Menorca, Borriana i Castelló. Va resultar condemnat a mort en el Consell de Guerra celebrat el 29 d’abril de 1941 i afusellat el 5 d’agost d’aqueix mateix any.