La Diputació ja ha invertit en 2022 en l’Alt Palància més de 10,5 milions d’euros, multiplicant per 2,4 tot l’aportat en 2019

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
  • El president José Martí assenyala que bona part d’aquests recursos es destina a polítiques socials municipals amb subvencions específiques per a majors, Escoles Matineres i Unitats de Conciliació Familiar, o amb l’activació de programes municipals a través del Fons de Cooperació

Sogorb (Alt Palància), 27 de juliol de 2022. La Diputació de Castelló ja ha destinat en els primers set mesos de 2022 entre transferències i serveis 10.536.616 euros als ajuntaments i entitats privades de l’Alt Palància, xifra que multiplica per 2,4 les quantitats de tot l’exercici de 2019, que van ascendir a 4.377.630 euros. Així ho ha manifestat el president de la Diputació, José Martí, al final de la jornada de treball que ha mantingut amb la societat civil sobre la realitat que es viu en aquest àrea geogràfica.

Es tracta de la quarta edició de ‘La Diputació al teu costat’, amb la qual l’equip de govern s’ha desplegat per diferents municipis d’aquesta comarca per a prémer el sentir de la ciutadania realitzant una escolta activa en la quarta jornada d’aquestes característiques que realitza l’equip de Martí en el present exercici, després de les dutes a terme al Baix Maestrat, la Plana Baixa i l’Alcalaten.

En paraules del president, «estem davant un increment molt important de la inversió de la Diputació, que resulta especialment significatiu en la localitat cap de comarca, Sogorb, en la qual en el període gener-juliol la institució ja ha triplicat la inversió respecte a tot 2019, en aconseguir la xifra d’1.035.762 euros enfront dels 342.972 euros de tot 2019».

Martí sosté que «fem un esforç pressupostari sense precedents i reconeixem la majoria d’edat dels ajuntaments, així com la seua capacitat de decisió». Per això, assenyala, «transferim recursos de manera equitativa al conjunt dels municipis, i les seues alcaldesses i alcaldes decideixen a què els destinen».

Polítiques socials

Bona part de l’esforç pressupostari que escomet l’equip de Martí va destinat a polítiques socials, de fet, la Diputació inverteix a la comarca 491.928 euros per a finançar la contractació dels equips de serveis socials municipals. A més, sosté econòmicament el Servei de Promoció de l’Autonomia Personal (antigues unitats de respir) en 17 municipis, les associacions de jubilats d’11 pobles, les Escoles Matineres de 8 municipis i la Unitat de Conciliació Familiar de 4 ajuntaments.

No obstant això, afegeix Martí, «les inversions d’índole social sostingudes amb càrrec a la Diputació de Castelló van molt més lluny, ja que els ajuntaments, en l’exercici de la seua autonomia municipal, si ho desitgen, poden destinar a altres programes les quantitats que reben a través del Fons de Cooperació Municipal, com per exemple, el taxi rural o les modalitats de transport que decidisquen posar en marxa».

Visita a Saint-Gobain Placo

El president ha tingut ocasió de visitar la planta d’algeps Saint-Gobain Placo situada en els termes de Soneja, Sogorb i Sot de Ferrer, al costat de l’alcalde de Soneja, Benjamí Escriche, i l’alcaldessa de Sogorb, Mari *Carment Climent.

Durant la seua estada en les instal·lacions ha tingut l’ocasió de coneixer el procés de producció d’aquesta empresa que dona treball de manera directa a 36 persones i indirectament a altres 100.

Martí ha felicitat els responsables de la companyia per la seua aposta per la seguretat, ja que la fàbrica porta 6.846 dies, quasi 19 anys, sense accidents laborals de cap mena.

Companyia Valenciana d’Alumini BAUX

El president també ha visitat la planta de BAUX a Sogorb, que fabrica alumini a partir del reciclatge de pots de refresc. Dona treball a 160 persones, de les quals el 95% té contracte fix. És una companyia que recicla mil tones de pots al mes, circumstància que genera un gran estalvi energètic perquè només consumeix el 5% de l’energia que es requereix en la primera producció.

Neteja de llits

El president Martí i del diputat del Parc Mòbil, Abel Ibáñez, han visitat les labors de neteja que els operaris del Parc Mòbil desenvolupen en l’àrea recreativa de les Fonts a Soneja, al costat del riu i la desembocadura de la Rambla Rovira, així com el camí de Torcas fins al límit amb Sogorb.

Es tracta de labors de condicionament, neteja de camins i eliminació de canyes en una zona molt utilitzada pels veïns de la localitat.

Santi Pérez i María Jiménez

El diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, i la diputada de Medi Natural, María Jiménez, han fet parada en les localitats de Xóvar, Castellnou i Bejís. A Xóvar, juntament amb l’alcalde Jose Vicente Pérez, han visitat l’empresa Aigua de Chóvar on han destacat l’excel·lent qualitat de l’aigua i han felicitat les i els treballadors pel seu treball que garanteix la permanència de la marca. En els mateixos termes s’han pronunciat en la visita a la planta embotelladora de Bejís, en la qual també ha sigut present l’alcaldessa, María José Madrid. Finalment, acompanyats per l’alcaldessa de Castellnou, Carmina Gil, han sigut a la fàbrica de Papas Maribel, on han ressaltat la fabricació artesanal que encara manté aquesta empresa familiar.

Tant Pérez com Jiménez han valorat la importància d’aquest tipus d’empreses en l’àmbit rural que han definit com «la millor eina per a lluitar contra la despoblació». «És fonamental que als pobles hi haja llocs de treball que ajuden els seus veïns i veïnes a desenvolupar el seu projecte de vida sense veure’s obligat a abandonar el poble», ha explicat Jiménez. En aquest sentit, Pérez ha afegit que la Diputació de Castelló “manté el seu suport ferm en tota classe d’iniciatives que ajuden a generar activitat econòmica i fixar població».

Xèrica, Viver i Pina

El diputat de Bombers, Abel Ibáñez, i la diputada de Joventut, Lluïsa Monferrer, han programat per a hui una visita a l’IES Xèrica-Viver, l’únic que compta dins de la seua oferta formativa amb un curs especialitzat d’emergències en tota la província. En primer lloc, tots dos han mantingut una trobada amb la direcció del centre per a conéixer el seu full de ruta per a consolidar Xèrica-Viver com a referència formativa en emergències en la Comunitat Valenciana. Ibáñez ha traslladat la seua voluntat d’ampliar les vies de col·laboració entre el Consorci de Bombers i la institució acadèmica per a enriquir la formació acadèmica de l’alumnat.

La segona parada ha sigut a Pina. En una reunió amb l’alcaldessa, Ángeles Murria, i membres de l’equip de govern local s’ha abordat la creació d’un tallafocs perimetral que protegisca la població en cas d’incendi forestal. La visita institucional a Pina s’ha completat amb un recorregut pel centre cultural i social de la localitat, que acull el Servei de Promoció de l’Autonomia personal (SPAP), finançat per la Diputació de Castelló.

Altura i Geldo

El diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, i la diputada de Cultura, Ruth Sanz, han visitat el col·legi públic de Geldo on han instal·lat panells fotovoltaics per a generar energia solar neta i l’autoproveïment de les instal·lacions educatives.

“L’objectiu és aconseguir l’autoproveïment energètic dels centres educatius i que les famílies més vulnerables puguen obtindre també energia neta i renovable a les seues cases”, han expressat Garcia i Sanz.

El diputat de Sostenibilitat ha felicitat l’Ajuntament de Geldo i a la Comunitat Energètica de Sogorb per aquesta iniciativa que afavoreix l’autoproveïment en el col·legi del municipi amb una planta fotovoltaica descentralitzada i de proximitat.

A més, els dos diputats han visitat també la Cartuja de Valldecrist a Altura i la Fundació Bancaixa a Sogorb, per a conéixer les iniciatives culturals i patrimonials desenvolupades en els municipis de l’Alt Palància.

Viver

El diputat de Promoció Econòmica, Ocupació i Relacions Internacionals, Pau Ferrando, i la diputada de Participació i Transparència, Xaro Miralles, han visitat la Cooperativa de Viver on els han ensenyat el seu projecte d’agroturisme, recuperació de la viticultura i de producció d’oli.

D’altra banda, també els han explicat la intenció de desenvolupar un projecte conjuntament amb l’ajuntament del municipi, d’una comunitat energètica local.

“Des de la Diputació de Castelló, per primera vegada, treballem i col·laborem amb les cooperatives que són motor econòmic i de combat contra el despoblament en els municipis d’interior”, han afirmat Ferrando i Miralles.

Azuébar, Geldo i Benafer

Al seu torn, Azuébar ha rebut al diputat de Concertació, Ximo Huguet, i la diputada d’Esports, Tania Baños. Al costat de l’alcaldessa de la localitat, Jéssica Miravete, han comprovat el resultat de les obres dels carrers Carmen Cloquell i Escultor Víctor Hino, sufragades íntegrament per la institució provincial a través del Pla 135. La inversió, de 55.000 euros, ha renovat íntegrament l’estètica i funcionalitat d’aquests dos vials de la localitat, que fins al moment comptaven amb unes voreres insuficients per als vianants. Miravete ha explicat que en el bienni 2022-2023 es remodelarà la piscina municipal amb els fons del pla ‘Castelló Avança’.

A Geldo s’ha repetit el mateix esquema que a Azuébar, amb una visita al recentment remodelat carrer La Font, que ha estrenat nova pavimentació per un import de 85.000 euros. L’última parada ha sigut en la ‘escoleta’ de Benafer.

Virginia Martí

La diputada de Turisme, Virginia Martí, ha visitat el càmping Altomira de Navaixes, el càmping municipal de Gaibiel i l’oficina de Turisme de Jérica.

Sogorb municipi amfitrió

Una vegada finalitzades les totes les visites, l’equip de govern s’ha reunit a l’Ajuntament de Sogorb, en una trobada en el qual també ha participat l’alcaldessa, Mari Carment Climent, a la qual el president li ha fet lliurament del ‘*arquer de la*Valltorta’.

WhatsApp Image 2022-07-27 at 14.17.30
Segorbe 2

Explora más

Vinaros
8:47 am, September 15, 2023
temperature icon 21°C
L: 20° H: 21°
Feels like 20.76 °C nubes
Humidity 76 %
Pressure1015 mb
Wind 5 Km/h