- Ple absolut a l’Auditori Carles Santos de la Fundació Caixa Vinaròs per assistir a la presentació del llibre de la periodista Inma Castell, ‘El maratón de mi vida
Convivir con el cáncer es posible’, en el qual fa un repàs per la seua experiència amb un càncer de pulmó, en principi, terminal.
La també professora de llengua i literatura ha explicat en la presentació que trencar alguns dels múltiples tabús que hi ha sobre el càncer; ajudar malalts, familiars i amics a afrontar la malaltia; respondre preguntes que es fan els afectats reiteradament i que no s’atreveixen a formular-li al seu oncòleg o oncòloga i col·laborar amb la investigació del càncer de pulmó, un dels que té un major índex de mortalitat han sigut els seus quatre objectius principals en escriure l’obra.
En el llibre es tracten aspectes desconeguts d’una malaltia que l’autora considera “una autèntica pandèmia”.
“Quan et diagnostiquen càncer i comences a pensar en aquelles coses que no podràs fer, encara que ningú et diga que no…, però tampoc que sí, un huracà d’activitats et ve al capdavant”, explica. “En el meu cas, una vegada assumida la situació, l’esport i el sexe van ser dos de les coses que vaig donar per descomptat que deixaria de practicar i m’equivocava profundament, perquè les dues són compatibles amb el càncer i fins i tot poden ser teràpia per al malalt”, remarca.
Les dos, diu l’autora, “ajuden el cervell a generar oxitocina i endorfines i això suposa pal·liar el dolor que, en alguns malalts de càncer, és constant; estimulen la creació de neurones i ajuden a dormir millor”.
La comunicadora vinarossenca va recordar que el 17 de maig del 2019 va rebre la pitjor notícia de la seua vida . L’arribada del càncer a la seua vida la va destrossar a nivell interior –física i psicològicament– però també exterior –caiguda de pèl, de pestanyes, celles, inflor de la cara…–. “La meua vergonya al fet que em tractaren de frívola i fins i tot la falta d’informació van fer que haguera de buscar fora de la consulta mèdica, per mi mateixa, solucions als problemes que m’inquietaven més enllà de la malaltia, però que podien influir i van influir positivament en la meua recuperació”, relata.
Aquest llibre-guia pretén que la meua experiència servisca perquè altres malalts i malaltes de càncer no hagen de fer aquest esforç”. “Mitjançant el ‘penjador’ de la meua vivència personal, done resposta a aqueixes qüestions que potser tenen al cap sense censura. Sexe, mort, esport, conducció, família, internet, xarxes socials… Són alguns dels temes que es tracten”, afig. I posa l’accent en un altre aspecte molt important per a l’autora: “tots els beneficis de la seua venda es destinaran a la investigació del càncer de pulmó”.