- Els socialistes consideren que l’equip de govern comet “un error històric”
L’Ajuntament de Vinaròs ha aprovat esta tarde en el ple ordinari de novembre la solicitud de separació de la ciutat com a membre de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, amb els vots a favor de PP, PVI i Vox i el vot en contra de PSPV i Compromís.
El vicealcalde, Juan Amat, ha argumentat que Vinaròs aporta anualment a la Mancomunitat un total de 13.806 euros i que es decideix sortir-se’n “perquè des de fa anys l’Ajuntament de Vinaròs aporta molt més del que rep”.
Amat ha dit que “el pressupost del 2024 d’aquesta entitat és de 717.000 euros, dels quals a inversions reals només es destinen 18.000 euros, a dividir entre 27 municipis, i la major part del pressupost, més de 600.000 euros, es destina a despeses de personal, amb la qual cosa és evident que fa molt de temps que la Mancomunitat va deixar de ser d’utilitat”.
Per part de Compromís, Paula Cerdà va considerar que la decisió es tractava d’una “imposició ideológica de VOX”, fet que tant Amat com l’alcaldessa Maria Dolores Miralles han negat. “Ens sorprén la proposta d’alcaldia de deixar de formar part de la entitat i ens preguntem què ha canviat des del 2005 quan el PVI va impulsar-la votant a favor i ara se’n surten. A la Mancomunitat hi ha ajuntament de molt diferents signes polítics que treballen en un objectiu comú pel territori. Creiem que Vinaròs hauria de formar-hi part”, ha dit Cerdà.
Josué Brito (VOX) ha assenyalat que “estudiar si hi ha o no retorn en el municipi, i en aquest cas no n’hi ha, no és cap imposició ideológica. Formar part de la Mancomunitat no té cap tipus de retorn a Vinaròs si tenim en compte la quantitat econòmica que es paga i el que es fa al nostre terme municipal”.
El portaveu socialsita Guillem Alsina ha considerat que amb la sortida es comet “un error històric”, i va demanar a l’alcaldessa que es repensés aquesta aprovació. Alsina va recordar que els origens de la Taula del Sénia van ser precisament amb el PVI, sent alcalde de Vinaròs Javier Balada. “Era una idea d’unió del territori, de veu única, davant l’oblit històric de les administracions que va prendre forma i força poc a poc, sent molt important la inversió en camins rurals en els primers anys per tot el territorio, i que ara en els últims anys s’ha centrat més en les oliveres mil·lenàries”, ha raonat Alsina. Per al portaveu socialista, “l’ajuntament de Vinaròs, com a capital comarcal i com un dels quatre impulsors de la Mancomunitat l’any 2003 hauria de formar-ne part sempre”.
L’alcaldessa Maria Dolores Miralles va tancar el punt assenyalant que “jo vaig creure en els inicis de la Taula del Sénia, però en aquells anys, del 2004 al 2011 es va invertir més d’un milió d’euros en la reparació de camins rurals, i tenia un sentit, però a partir del 2011 el retorn en inversions a Vinaròs ha sigut pràcticament inexistent, i per això hem pres aquesta decisió de desvincular-nos”.