- La presidenta de la Diputació de Castelló visita els projectes de Canet lo Roig i Puebla de Arenoso, guanyadors de la quinta edició del Concurs de Regeneració Urbana (CRU V), i mostra el compromís de la institució amb la indústria ceràmica de la província
-
- “El suport i l’impuls a la ceràmica formen part indispensable de les polítiques, iniciatives i propostes d’esta institució”, ha afirmat la presidenta del Govern Provincial
“És molt important convertir els pobles i les ciutats de la nostra província en un autèntic aparador del nostre producte ceràmic”. La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha realitzat estes declaracions després de la visita que ha realitzat esta setmana a Canet lo Roig i Puebla de Arenoso.
La primera presidenta de la Diputació s’ha desplaçat a estos dos municipis per a “enaltir i posar en valor” els treballs ceràmics que s’han realitzat en totes dues localitats i que formen part de la V edició del concurs de Regeneració Urbana (CRU V) amb el qual la Diputació de Castelló pretén convertir “la ceràmica castellonenca en una constant del paisatge urbà provincial”, ha assenyalat la presidenta del Govern Provincial.
El CRU és una de les grans cites anuals del món de l’arquitectura i l’urbanisme a nivell espanyol, un mèrit que se suma a la seua ja consolidada labor de promotor de l’ús del taulell en entorns urbans.
La màxima representant de la institució provincial ha pogut comprovar de primera mà els dos projectes guanyadors de la quinta edició del CRU que “hui són una realitat i un motiu més per a estar orgullosos de la nostra ceràmica”, ha ressaltat Marta Barrachina, qui ha realitzat una visita a les actuacions on ha posat en valor “el talent dels arquitectes que han dirigit estes obres” i ha destacat “el treball que han realitzat per a transformar dos escenaris en autèntics museus de la ceràmica”.
Cadascun dels projectes que s’han dut a terme ha rebut una inversió provincial de 225.000 euros per a executar els plans de transformació urbana premiats pel jurat professional al juliol de 2022.
La mirada circular
El projecte de Puebla de Arenoso, de l’arquitecte Javier López, té com a lema ‘La mirada circular’ i va sorgir amb la voluntat de crear un espai de descans per als veïns i visitants en una parcel·la del carrer Venda que, en el moment que es va presentar el projecte, no tenia cap utilitat.
Així doncs, per a la seua transformació s’ha realitzat un paviment ceràmic disposat en forma radial emulant el recorregut dels bous quan, antany, en eixe mateix lloc, es rastellava el gra.
Eixe mateix disseny radial ha servit per a limitar i jerarquitzar els espais on un únic arbre de fulla caduca emergix com a element central de tota la composició per a marcar el pas de les estacions.
Camí de rajoles grogues
El projecte de Canet lo Roig, que ha sigut desenvolupat per l’estudi d’arquitectura La Erreria, té com a lema ‘Camí de rajoles grogues’, en al·lusió al conte del Mago de Oz, i en ell s’ha executat una gran catifa ceràmica, amb l’objectiu que siga escenari de tots els usos que el municipi puga requerir com a espai per a espectacles, celebració d’esdeveniments populars, espai de descans, mirador o àrea turística i cultural. Cal ressaltar que la plaça, en el moment en el qual es va presentar el projecte, no comptava amb una funcionalitat determinada.
La proposta s’ha desenvolupat en una espècie d’espiral que connecta els diferents camins per a fomentar una visió de 360é respecte a la lloma i, al seu torn, genera una experiència nova cada vegada, ja que de la manera d’accedir a la plaça polifuncional és múltiple.
Aposta per la ceràmica
La presidenta de la Diputació de Castelló ha mostrat el compromís de la institució amb la indústria ceràmica i taulellera de la província i ha assegurat que “el suport i l’impuls a la ceràmica formen part indispensable de les polítiques, iniciatives i propostes d’esta institució”.
Marta Barrachina ha destacat que “per a la Diputació és imprescindible donar suport institucional al sector ceràmic amb la finalitat de continuar generant noves oportunitats de negoci a les nostres empreses ceràmiques per a revestir els nostres pobles”.
“Volem que la ceràmica conquiste els espais urbans de Castelló i amb el CRU, ho fem realitat”, ha assenyalat la màxima representant de la institució. En este sentit, Marta Barrachina ha ressaltat “el talent i la creativitat dels professionals castellonencs per a desenvolupar les seues idees, en dos espais magnífics amb la ceràmica com a protagonista”.
“Els projectes de Canet lo Roig i Puebla de Arenoso ens fan sentir orgullosos del talent dels nostres veïns i veïnes. Som una província amb un ric patrimoni arquitectònic i és gràcies a la capacitat dels nostres arquitectes i enginyers”, ha finalitzat la presidenta de la Diputació de Castelló.