Mireia Guardino és nadiva de Vinaròs. Té 31 anys, i des de l’any 2024, és la tècnica de Joventut de l’Ajuntament de Vinaròs. A més, també ha treballat com a tècnica en dinamització juvenil a l’Ajuntament d’Alcalà Alcossebre. En aquesta xerrada, celebrada al Casal Jove, parlem, entre altres temes, sobre el Parc de Nadal, la programació present i futura del Casal Jove i la nova edició del campus L’Illa.
- La primera pregunta és obligada. Com et va arribar l’oferta de ser la tècnica de Joventut de l’Ajuntament de Vinaròs?
Doncs, l’oferta em va arribar perquè com ja saps, a la pàgina web de l’Ajuntament trauen les oposicions. I en aquest cas van treure l’oposició lliure de la plaça d’animador sociocultural.
Aquesta és la tercera vegada que em presentava. Perquè jo abans, el 2018, vaig entrar com a monitora. Després, al 2021, al desembre, va ser quan van treure l’oposició i la vaig suspendre. I així han sigut tres vegades que l’han tret. I “a la tercera fue la vencida” i la vaig aprovar.
Però va ser per una oferta pública d’ocupació que treuen des de l’Ajuntament.
- Va ser una decisió fàcil de prendre o et va costar temps?
A veure, em va costar més que res el fet d’estudiar. Perquè al final és una oposició lliure, en la qual no valen ni mèrits ni res. Tu vas allí amb els teus temes. Clar, has d’estudiar 50 temes, 10 eren de la part comuna, de l’administració, i 40 eren de la part específica de Joventut.
Van ser quatre exàmens que els anaves passant. I al final vaig quedar jo. Vaig aprovar.
- Suposo que va ser molt complicat estudiar
Va ser una locura. És molt difícil compaginar la teua vida, els entrenaments o l’oci, quedar amb els amics, les festes i estudiar. Vull dir, al final, des de les 5 del matí fins que entrava a treballar i després de treballar seguia.
-
Et vas estrenar amb el Parc de Nadal, que aquest any ha canviat el seu lloc al CEIP L’Assumpció. Aquest canvi de lloc a què es deu: a una millor localització per als pares o a que la zona està millor condicionada?
Tant nosaltres com les famílies pensàvem que era millor una zona cèntrica, que era necessari un lloc molt més cèntric, a l’aire lliure, que sigui més gran…
Pensem que ha sigut un encert, perquè va vindre moltíssima gent i ningú es va queixar. Tot va ser positiu.

-
A més, també es va dividir el Parc de Nadal en 5 zones diferents segons l’edat. Aquests canvis es deuen més a una qüestió organitzativa?
El regidor Juanfran Calvo es va adonar que no arribàvem a totes les edats. Des de Joventut es van adonar que no hi havia coses per als xiquets de 0-3 anys o per a joves. I al final el Parc de Nadal és per a tots, no és només per a xiquets i xiquetes de primària.
-
En roda de premsa, el regidor de Família, Infància i Joventut Juanfran Calvo va comentar que la mitjana de persones va ser de 500, amb 800 persones el dissabte com a màxim. Com valores aquestes xifres?
A veure, és el meu primer Parc de Nadal, i la veritat és que ens vam quedar al·lucinant de l’aforament que hi havia. Jo no pensava que a les 4 de la vesprada el Parc estaria ple.
I per a nosaltres ha sigut un balanç molt positiu, perquè canvies de lloc quan no s’havia canviat mai. La gent ho ha agafat amb moltes ganes. Inclús hi havia un apartat de cuina i hi havia molta gent.
Ho valorem molt positivament.
-
Centrant-nos en la programació del Casal Jove per aquest primer trimestre del 2025. Com són les reunions per poder concretar aquesta programació?
El Casal Jove ara va enfocat al que volen els joves, perquè és el que ens interessa. Jo et puc dir que vull fer un taller de grafiti, però realment si a la joventut no l’interessa, no em vindran. I què passa? Que aquesta programació i totes les que vindran estan programades a través de les necessitats i demandes que volen els joves.
Què et vull dir? Que ha sigut superpositiu, perquè de tindre quatre o set joves inscrits a cada curs, ara en tenim més de vint. Li hem pegat la volta. Però al final hem de fer el que els joves ens demanen. Està clar que hi haurà coses que nosaltres posarem perquè pensem que és positiu per la joventut, com un curs de formació perquè puguin treballar. Però després tot el que hem programat és perquè ells ens ho han demanat.
-
En la programació hi trobem diversos tallers, com el de la creació de veles, el de bodypainting, el de cuina de supervivència i el de tècniques d’estudi. Com valoreu la resposta a aquests cursos?
Molt positiva. Perquè ja t’he dit, en cada taller tenim de vint a trenta joves. I estem parlant de joves de Vinaròs, que no són gent de Benicarló o de Torreblanca, són joves d’aquí. Per nosaltres ha sigut una manera de pensar: “Ho estem fent bé“. Perquè s’està apuntant molta gent jove.
- Les activitats puntuals, com són la iniciació al crossfit i la visita al Sky Park responen més a la necessitat que creieu que tenen els joves de fer treball físic o us ho han demanat els joves?
Els joves ens demanen que féssim activitat fora de les aules. Volen anar a l’aire lliure. No volen estar dins d’una aula, perquè per això estan totes les setmanes a l’institut. I el que sí que em demanaven eren coses com senderisme, que al segon trimestre tindrem una activitat centrada en aquesta pràctica esportiva.
Els joves volen sortir fora i estar en contacte amb la natura.

- En quant als cursos, tu m’has comentat el feedback que heu rebut per part dels joves, però creieu que són convenients per als que venen al Casal?
Sí, perquè a nivell personal creixen, perquè primers auxilis és superimportant avui en dia. A part és perquè és del que més es treballa aquí al poble. Primers auxilis o socorrisme perquè tenim la mar aquí a 100 metres. I després el de monitor d’activitat d’oci i temps lliure és perquè hi ha l’Illa, el parc de Nadal… És que tenim una gran varietat d’aquesta demanda de treball, i els joves la volen.
De fet, en aquest curs n’entren 30 per ràtio, però n’hi han apuntades 123 persones. La meitat han hagut d’anar fora, pero l’any que ve tornem a traure-ho. Perquè veigues la importància que té aquest curs avui en dia.
-
Una altra de les novetats és la creació de l’Espai Jove, que és un lloc obert als joves i a les associacions. Aquesta zona us l’han demanat les associacions o l’heu creada vosaltres perquè es puguin reunir?
Ha sigut un poc de tot. Perquè a aquest Casal ens venia gent a fer treballs, per estudiar matemàtiques i a fer diverses coses… I al final vam dir: “El Casal Jove, què podem fer en ell?” Perquè al final ja pots veure, per ser un poble tan gran, tenim un espai jove molt xicotet. Llavors vam adequar-ho un poquet perquè ens vingués més gent. I per això s’ha posat l’Espai Jove, per cridar l’atenció d’aquesta gent que de vegades se’n va al parc perquè puguin venir al Casal Jove a parlar o a passar la tarde o a jugar a cartes.
- Consideres que el Casal Jove hauria de tenir bona sintonia amb les associacions juvenils?
Sí que ho considero. I de fet ja ens hem reunit en associacions del poble, com per exemple amb “Gent de Bé“, que és l’única que jo crec que hi ha juvenil. I ja ens estem coordinant per fer coses conjuntes, perquè al final són els joves els que trien tot i estem molt en contacte amb ells per a tindre vincle i per a crear coses noves.
- Una altra de les novetats ha sigut la posada en marxa de punts d’informació juvenil a diversos col·legis, com l’IES Vilaplana, l’IES Leopoldo Querol, Ntra Sra de la Consolación i la Divina Providència. Considereu necessària la cooperació de les escoles de Vinaròs amb el Casal Jove?
Jo penso que sí, perquè al final ells treballen amb joves i nosaltres també. I que millor que tenir feedback on ells també ens poden dir el que pensen. Per exemple, anem a fer xerrades als instituts durant la programació del segon trimestre. I la cosa és que gràcies a ells em porten joves, i jo els porto activitats. Al final estem en sintonia, hem d’anar pel mateix camí. I sí, per mi és molt important treballar amb les dues escoles i als dos instituts.
De fet, els punts d’informació són per donar a conéixer el Casal Jove, perquè molts de joves no saben que Vinaròs té un Casal Jove.
-
Tens la sensació que al jove vinarossenc no se’ls ha escoltat en els darrers temps?
Des d’aquí ho estem intentant i ho fem, però sí, jo penso que fa falta que se li escolti més. Tinc la sensació que ara està començant a ser escoltada, perquè les coses estan canviant i li estem donant més força. Jo soc jove, em considero jove encara i noto que sí, jo crec que el poble està fent coses més per la joventut o per unir més a la gent.
- El feedback que heu rebut fins ara ha sigut positiu?
Sí. Tant en els dos col·les com en els dos instituts és superpositiu. Vam haver d’entrar perquè la gent no sabia que tenien un Casal Jove.
A mi m’han tractat bé als quatre llocs, tant als dos col·les com als dos instituts.

-
Un altre dels anuncis que heu realitzat és una nova temporada del pòdcast “Somiatruites”, que s’emet a la Cadena SER i compta amb la participació dels alumnes de l’IES Leopoldo Querol. Aquest pòdcast és una manera d’apropar-se a la joventut vinarossenca?
És que avui en dia, si no anem al que fan els joves, que és estar en les xarxes socials, ens quedem darrere. Hem d’innovar. I a part perquè, des del Casal Jove, volem que la ràdio també tingui valor. Per mi sempre ha sigut una cosa com de “viejoven” la ràdio. I que els joves participin, que entrevisten està molt guai, perquè al final estem fent participació. I l’espai dels “Somiatruites” és per parlar de qualsevol tema. Volem parlar de tot.
- No hi ha cap tema que considereu tabú, aleshores…
Parlem de tot. De tot el que volen els joves, òbviament. En aquest pòdcast estan els joves del grau CFGS de Màrketing i Publicitat de l’IES Leopoldo Querol, que guien el programa, però després estic jo, que també faig entrevistes. Allí pot participar qualsevol persona del poble.
- A l’hora de crear els continguts per al pòdcast, feu reunions amb els conductors del programa o ells tenen llibertat per fer el programa?
Sí, ens reunim amb els alumnes i les professores. I després cada setmana elles em passen les preguntes, les reviso i cap avant.
- Us heu plantejat utilitzar les xarxes del Casal Jove per pujar reels del pòdcast?
Sí, avui començarem a pujar els vídeos curts del més bonic que ha passat en el pòdcast e intentarem fer això.
- Si ens posem a parlar sobre el futur de la programació jove, d’aquí poc s’ha de presentar la programació per al segon trimestre de l’any. Ens pots donar alguna exclusiva sobre el que s’ofertarà?
Doncs mira, al segon trimestre venen, com t’he dit abans tenim col·laboracions amb instituts en xerrades. Entrarem als instituts a parlar amb els alumnes, conjuntament amb la Fundació Amigó, el Casal Jove i els instituts anirem a fer xerrades. Això no s’ha fet mai. Entrarem als instituts a parlar des del Casal Jove.
Després anem a fer activitats a l’Ermita. Una cosa nova, perquè d’aquí normalment no se surt del Casal Jove. Seguirà també la cuina, perquè és el que més agrada. I després venen coses així noves, com per exemple coses de creativitat, entre altres que us direm en unes setmanes. Anem a intentar fer una mica de tot.

-
I a l’estiu arriba una nova edició del Campus d’Estiu L’Illa. Ens pots comentar alguna cosa sobre el que teniu pensat per aquesta edició?
Estem treballant ja en la nova edició de l’Illa. És un esdeveniment bastant complex, però ja ens hem posat mans a l’obra treballant, perquè sí que volem que tot surti bé des del Casal Jove. Ja ens hem reunit amb l’empresa i estem donant els últims retocs.
A més, volem recordar que aquí al Casal jove també fem “L’Estiu Jove“, que aquest any serà per als joves de primer a quart d’ESO.
- Es molt complicat montar una edició d’un esdeveniment tan gran com és L’Illa?
És complicat, però a la vegada és bastant emocionant… És una cosa del poble, que s’ha fet tota la vida. I la veritat és que estar allí, participar i ajudar i crear coses perquè els xiquets i xiquetes puguin disfrutar de l’estiu com tu vas fer quan eres menuda, a mí m’agrada. Recomforta.
- Per acabar amb les preguntes sobre el futur, pel que fa al Dia de la Joventut, ens pot avançar alguna cosa?
El “Dia de la Joventut” serà el dia 16 d’agost, a un lloc molt cèntric, que més aviat ho desvelarem. I serà tot el dia, des de les 10 del matí fins a les 4 de la matinada. N’hi haurà des d’activitats estiuenques fins a concerts, tardeo joves i la Nit Jove. I això ja ho anireu a veure, perquè és una sorpresa…
-
Arribem a la part final de l’entrevista amb les 3 preguntes que li fem a tothom. Què li diries a la gent del Casal Jove amb la que treballes dia a dia?
Que hem de seguir treballant per aconseguir el que volem. I, sincerament, crec que realment ho estem fent.
-
Què li diria Mireia Guardino a la joventut de Vinaròs per fer-los partícips de les activitats del Casal Jove?
Que vinguin a conèixer el Casal Jove. Sempre els dic a la joventut que han de venir i coneixeran aquest espai creat especialment per a ells, on poden rebre informació, assessorament i orientació juvenil per als joves d’entre 12 i 30 anys.
Però sobretot, els recordo que aquest és un espai per a ells, on poden aprofitar al màxim les formacions, els tallers i les activitats que organitzem, perquè, al final, tot està pensat per a la seva millora i creixement.
-
I finalment, què li diria la tècnica de Joventut Mireia Guardino a la Mireia Guardino de fa uns mesos?
Fa uns 3 anys vaig suspendre l’oposició, i va ser un moment molt dur per a mi, ja que el Casal Jove és un lloc que estimo profundament i realment m’apassiona el que faig. El meu objectiu sempre ha estat estar aquí al poble per acompanyar i ajudar la joventut en una etapa tan bonica com complicada.
Per això el Casal Jove em fascina; és un espai on puc contribuir a crear iniciatives per als joves i compartir temps amb ells, perquè gaudeixo molt xerrant i acompanyant-los en el seu camí.
Si hagués de dir alguna cosa, és que he aconseguit la plaça que tant el que volia després de molt esforç. He hagut de treballar cada dia, però gràcies al suport de la meva família, en especial als meus abuelos, amics i molta constància, ho he aconseguit. Estic molt feliç de poder treballar al meu poble, perquè soc molt vinarossenca i per a mi és un gran orgull formar part de l’Ajuntament i contribuir al creixement del meu poble.