Per Sant Joan bous.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Així era la dita. Així deien quan els bous eren el centre de totes les festes que es feien en aquest poble. Bous, bous de carrer i bous de plaça, res concentrava tanta gent en el Vinaròs en blanc i negre com la festa dels bous. Aquí cal anomenar que en Vinaròs van ser dues les associacions que es van formar a partir d’aquesta festa i que segueixen molt vives. No hi havia ningú que digues res en contra, ans al contrari.

El que no hi havia temps enrere era cap associació animalista. Cap associació que fos sensible amb els animals de companyia. I ara, vés por on, també en són dues les associacions, que sapiguem nosaltres, que en Vinaròs es dediquen en cor i ànima a tindre cura de gats i gossos.

Tampoc en aquell temps passat hi havia tanta gent que tingues animals a casa. De gats i gossos sempre n’hi ha hagut a tot arreu, però mai com ara en tenim tants dins de les nostres llars i que són considerats com a un o uns membres més de la família. I també tampoc mai tant com ara hi ha hagut gent que estigues en contra del maltractament animal. En contra del maltractament animal en forma general i més encara en contra del maltractament d’aquests animals que l’espectacle en si és la seua tortura i mort.

En aquesta legislatura es va presentar una moció per modificar els usos de la plaça de bous per estalviar que a Vinaròs hi hagués aquests espectacles sagnants (i mai millor dit), però pràcticament ens vàrem quedar sols en la defensa de marginar aquesta festa medieval. No es va aconseguir i, per tant, de moment es continuen torturant i matant bous, i continuaran fent-ho mentre l’ajuntament, propietària del recinte, ho continue permetent. No direm noms perquè no ho sabem en seguretat, però creiem que va haver-hi més d’un vot a favor de continuar mantenint la tortura i mort dels bous en el recinte taurí de Vinaròs que es va fer en contra de la seua consciència. Els que la volem foragitar dels nostres costums, ben cert que sí que vam exposar les raons i la vam votar amb tota la consciència i orgull, però derrotats a la fi.

Ja hem dit que la festa és ancestral i que en Vinaròs té arrels molt antigues. Cert, però cal reconéixer que la societat ha canviat i que cada vegada hi ha més gent en contra.
Els partits polítics que formen el consistori molt segur que en el seu dia van rebre suport de molta gent que els agrada la dita “fiesta nacional”; tanmateix, també molt segur, que hi havia gent que la rebutja de cap a la fi.

Ni uns millors, ni els altres pitjors, així i tot, sí que caldria que per a estalviar-nos apaivagar algunes veus més cridaneres que altres, voldríem que el debat sortís de l’àmbit polític i anés a parar a aquells que ho podem decidir, el poble, la gent, la persona en concret.

Per tant, volem i proposem un debat a fons sobre el tema i per acabar d’arrodonir-ho volem que es convoque un referèndum amb una pregunta molt senzilla: bous sí o no. I que amb una papereta puguem dir la nostra perquè el resultat siga de forma taxativa el que ens porte a la resolució del problema.

Vorem si algú o alguns se senten al·ludits i volen recollir el guant.

S. Fabregat

Explora más

Vinaròs,ES
3:00 pm, June 22, 2022
temperature icon 30°C
L: 30° H: 31°
Feels like 31.23 °C cielo claro
Humidity 50 %
Pressure1010 mb
Wind 21 Km/h