Sánchez Balboa i la lluita per La Moncloa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Vostès perdonaran, però aquests dies s’està produint un fet a la política espanyola que fa patxoca. Una “rara avis” que està trastocant totalment tots els esquemes comunicatius i polítics concebuts a Espanya durant la nostra no tant jove democràcia. Per fi, desprès de molt de temps, un President del Govern apareix als mitjans de comunicació que són crítics a la seva gestió. Per fi, Pedro Sánchez accepta el combat. I sembla ser que no està sortint tan mal parat com alguns pensaven.

Sí, encara existeixen les entrevistes massatge, com les que li feia Urdaci a Jose Maria Aznar durant el seu temps a Televisió Espanyola o com l’entrevista que li van fer fa unes setmanes a Sánchez al programa “Lo de Évole” de La Sexta. Però per fi, un president del Govern torna a tenir el valor d’anar a “territori comanche”.

Ja sigui amb Alsina a Onda Cero, Pablo Motos a El Hormiguero o Ana Rosa Quintana al seu programa de Telecinco, és d’agraïr que el president del Govern sigui capaç de tenir altura de mires i poder anar a ser preguntat pels temes que els poden interessar als espanyols. És necessari per a una democràcia sana que el cap del poder executiu sigui capaç de poder defendre les seves idees i la seva candidatura a guanyar les eleccions.

Del missatge tampoc es pot dir molta cosa. Aquestes entrevistes se centren més en defensar el treball fet i en prometre coses que potser es compleixen o potser no, però és imperant posar el bisturí en dos aspectes importants del seu discurs davant de Motos i de Quintana, dos dels entrevistadors que més animadversió personal sembla que li tenen a Sánchez.

La postura és enèrgica. Sánchez estima la càmara, vol seduïr a l’espectador. Sempre se situa de cara a l’entrevistat, envaint el seu espai personal, buscant demostrar el seu poder. Com si necessités sentir-se superior a l’entrevistador, que sap que està en contra seva des del primer moment. A l’altra banda del quadrilàter, Pablo Motos i Ana Rosa Quintana fan cara de pocs amics, com si el boxejador els hagués colat un “jab” d’esquerres solament amb la predisposició a entrar amb ell al fang. L’estratègia de Sánchez sembla que funciona.

Funciona perque, entre altres coses, Sánchez aconseguix fer-se molt proper a l’espectador. Mentre Motos i Quintana semblen estaquirots aguerrits amb poca resposta, Sánchez es mou cap endavant envaint l’espai personal dels entrevistats, aconsegueix que el públic aplaudeixi amb algunes de les seves intervencions (per exemple, la seva repulsa a les declaracions de Feijóo a l’hora de parlar d’un “divorci difícil” per parlar d’un cas de violència de gènere) i que els entrevistadors s’arriben a sentir que no tenen el control del seu propi programa.

Per altra banda, hi ha un punt del seu missatge que no aconsegueixo entendre. No entenc perquè fa tant d’èmfasi en centrar tota la crítica en Irene Montero quan parla directament dels grans problemes que ha dut la llei del “Sí és Sí” a l’hora de les condemnes a abusadors i altres tipus de delinqüents horribles i no es dona part de la culpa també a ell i al seu govern per no adonar-se del que podia passar.

No entenc perque no posa en valor a ministres com Yolanda Díaz, que va aconseguir la reforma laboral pactant amb la patronal i amb els sindicats, o com Margarita Robles, que ha hagut de coordinar la resposta d’Espanya envers la guerra d’Ucraïna amb Rússia. Entenc que els entrevistadors vulguin atacar la guàrdia de Sánchez amb el tema del Ministeri d’Igualtat, però no entenc que el president i els seus assessors de La Moncloa no veiguessin que posar en valor a les seves altres Ministres era la millor defensa possible.

Tres combats, dos a Atresmedia i un al grup Mediaset. Tres batalles mediàtiques on es pot dir que Sánchez no surt malament parat, ja que ha aconseguit que molts espectadors, assessors polítics i tertulians el veiguen com un púgil preparat per a la guerra. Un púgil que encara té moltes més batalles que lluitar abans de les eleccions. A l’horitzó més proper es divisa el debat amb Feijóo el dia 10 al grup Atresmedia, més lluny es veuen els debats amb Abascal, Díaz i altres candidats del 14 i 19 a la Cadena SER i RTVE respectivament. Uns debats que examinaran el repertori de cops d’un Sánchez que cada dia que passa es veu més capaç de tornar a ser President d’Espanya.

Explora más

Vinaros
10:52 pm, March 1, 2024
temperature icon 11°C
L: 11° H: 13°
Feels like 9.3 °C cielo claro
Humidity 57 %
Pressure1012 mb
Wind 7 Km/h