Juan Pascual Sorlí, president de Benigazlum: “En els temes més fonamentals de Benicarló, participarà l’oposició”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

Juan Pascual Sorlí és nadiu de Benicarló. Té 67 anys. És llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i Ciències Empresarials i màster en Direcció d’Empreses per l’ESADE. És gerent d’un bufet d’advocats a Benicarló i Barcelona. També ha sigut president del CD Benicarló. En l’actualitat és regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Benicarló i el president de Benigazlum, un nou partit que s’ha presentat a les eleccions locals del passat 28 de maig. Benigazlum va aconseguir 4 regidors i forma govern amb el Partit Popular. Amb ell tractarem, entre altres temes, la creació de Benigazlum, els reptes de la Regidoria d’Urbanisme i la diferència entre l’esfera pública i privada.

  • En aquestes eleccions municipals vostè va crear un nou partit polític anomenat Benigazlum. Com va ser la creació d’aquest nou partit?

Jo vaig estar parlant amb el PP, però no vam arribar a un acord en aquell moment per presentar una candidatura liderada per mi. D’aquí va sorgir la idea. Vaig parlar amb un parell de persones, una sèrie d’amics que pensava que podrien ser vàlids també per estar treballant a l’Ajuntament, un d’ells està ara amb mi treballant com a regidors…

Nosaltres vam conformar aquest partit que es diu Benigazlum, que no té una tendència política directa de dretes o d’esquerres. Evidentment, cada persona sí que té les seves eleccions, però el partit en si no. I per això Benigazlum – Tot Per Benicarló tenim gent de dretes i gent d’esquerres. Analitzem totes les idees i veiem quina és la millor decisió.

En algunes ocasions hem aplicat la llibertat de vot per a certes coses. Normalment per a coses que no tenen molta vinculació amb Benicarló. Però hi ha vegades que hem donat la llibertat de vot i cadascú ha votat segons el seu parer.

  • El fet de tenir dins del seu partit a gent de dretes i gent d’esquerres, ajuda a afavorir el debat intern del mateix partit?

Efectivament. Enfront d’un mateix assumpte, poden haver-hi maneres diferents de fer les coses tant des del punt de vista de l’esquerra com de la dreta. Nosaltres vam debatre el programa, i podem dir que hi ha punts del programa que podem dir que són d’esquerres 100% i d’altres que són de dretes 100%. Jo diria que hem enfondit una mica la meva personalitat, perquè sempre m’he definit com una persona de dretes en el tema econòmic i com una persona d’esquerres en el tema social.

Sóc una persona molt preocupada pels afers socials, molt més que a la gent de dretes. Però en el tema econòmic, les meves idees van més centrades en el que es veu en els partits de dreta. I dins del partit tenim a gent de tot tipus.

  • Dins de la campanya electoral vostès van apostar molt per les xarxes socials i per l’audiovisual. Aquesta aposta va ser per a captar vot jove o per poder donar-se a conèixer d’una manera més global?

Nosaltres teníem un primer “hàndicap” que és que no ens havíem presentat encara a cap procés electoral. L’accés als mitjans tradicionals era molt complicat, perquè no ens donaven temps i no ens donaven res. Aleshores, nosaltres el que vam fer va ser acudir a les xarxes socials i als mitjans digitals que sempre està obert a col·laborar i a donar-nos un espai, com per exemple aquest… Des d’aquesta perspectiva, no crec que es pugui dir que intentàvem buscar el vot de la gent jove o de la gent gran. Buscàvem a tot el món. El que passa és que la gent gran no està normalment a les xarxes socials, està a altres mitjans.

Després de les eleccions vam fer un estudi sobre qui ens va votar i a nosaltres ens va votar tant gent d’esquerres com gent de dretes. Ens va votar també tant gent jove com gent gran. Es pot dir que era com l’essència del partit: una mica de tot.

  • Després de tota la campanya electoral, arriba el dia de les eleccions i Benigazlum aconsegueix 4 regidors, 1 per darrere del PSOE i 3 per darrere del PP. Quan es van acabar d’escrutar tots aquests resultats, com es va sentir Juan Pascual Sorlí?

Sincerament, em vaig sentir una mica defraudat, perquè pensava que amb l’equip que havíem conformat anàvem a traure un millor resultat, aquesta és la veritat. Perquè aquí a Benicarló, com ara he pogut comprovar en entrar a l’Ajuntament que les coses funcionaven molt malament en tots els departaments en general i en especial en el Departament d’Urbanisme. El departament en el qual ara estic estava i encara està, perquè en 2 setmanes no es pot fer molta cosa, molt desorganitzat.

Aquí hi ha problemes de personal. No s’han marcat sistemes de treball, de tal manera que hi ha un munt de feines innecessàries i repetitives. Per exemple, tens un tècnic que ha de fer de tècnic, però també d’administratiu. El tècnic ha de fer de tècnic i fer la seva feina. I l’administratiu ha de ser una persona diferent. El que no pot fer el tècnic és primer repassar la documentació que es presenta, que això ho hauria de fer un administratiu, segon revisar si es dona la llicència d’obres o no es dona, i tercer dictar el decret donar aquesta llicència, que és una cosa que hauria de fer una administrativa.

Una persona que amb aquests tràmits hauria de perdre una hora, resulta que en perd 4. Què ha passat? Que aquí les llicències d’obres tardem un any i mig en donar-les, i en eixe temps potser la persona que necessitava la llicència d’obra ja no la necessita. Això no pot ser. Ara estic reorganitzant. L’arquitecta municipal ha fet un informe amb quines han de ser les tasques que ha de fer cadascú, quin ha de ser l’organigrama del departament. I a partir d’aquí ens organitzem.

Juan Pascual Sorlí depositant el seu vot a les eleccions municipals del 28-M / Foto: Juanvi Gellida
  • Segons em diu, hi havia un cert descontrol…

Hi havia un descontrol total. En aquest departament fa diversos anys que no hi ha ningú que hagi dirigit el departament. Això ha suposat que estem en la situació que estem. Que hagi marxat molta gent perquè estava descontenta i hagi marxat a departaments veïns…

Com pot ser? El primer que et preguntes és si l’Ajuntament de Benicarló no paga bé. Però sí que paga bé. Estan descontents i això no pot ser. Volem tenir un departament d’Urbanisme que sigui l’orgull de tota la comarca, no que sigui una cosa que sigui un desastre.

  • Quins són els grans reptes als quals s’enfronta el departament d’Urbanisme?

Precisament el que et deia. Aquí hi ha una gran quantitat d’expedients que dormen el que jo li dic “el sueño de los justos”. És a dir, hi ha una gran quantitat de projectes per a Benicarló que estan aparcats des de fa molts d’anys, des del desenvolupament de tots els PAIs, que no n’ha funcionat bé cap. Podem parlar del PAI de la Partida Povet, importantíssim per a Benicarló, però podem comentar també el PAI de l’UA-7, que s’havia de construir un col·legi que fa molta falta a Benicarló.

La ràtio d’alumnes per col·legi és molt elevada aquí a Benicarló, i hem de baixar-la. Està molt lluny d’aquests 20-22 alumnes que hauria d’haver-hi, mentre que aquí estem sobre els 27-28 o fins i tot els 30. Això no pot ser, fa falta aquest col·legi. Fa falta obrir més línies. Ara, provisionalment, el company que duu aquest tema, que és Carlos Delshorts ha buscat ja un sistema per buscar solucions, que serà obrir la línia que estava tancada de la Consolació. És immediat i que es pot fer per a l’any vinent. No s’havia fet anteriorment i no entenem per què.

Hem de construir aquest col·legi. Els diners estan aqui per a fer-ho, però el que no pot ser és tenir-ho tot parat. I, comptant aquest, centenars de projectes que hi havia aquí i estaven aparcats i en suspens, i que són molt importants per a Benicarló. Doncs anem a destapar-los, a desempolsar-los i a tirar-los cap endavant.

  • Vostè ha arribat a la Regidoria d’Urbanisme gràcies al pacte entre el PP i Benigazlum. Com van ser aquestes negociacions?

Les negociacions són llargues. Ni nosaltres teníem clar si havíem de pactar ni ells tenien clar si havien de pactar. Quan pactes, sempre cedeixes alguna cosa teva. Però al final crec que el PP va veure impossible governar amb 7 regidors solament. Ara mateix hi ha hagut una sèrie de plens on es necessitava tenir la majoria absoluta per tirar certes coses cap endavant, ara tenim els pressupostos… I per la part nostra vam veure que nosaltres ens vam presentar per fer coses per al poble i estant a l’oposició no podíem fer res per al poble, sols podríem criticar el que fan els altres.

Ho vam analitzar, ho vam pensar i vam decidir col·laborar per Benicarló i anem a fer coses pel poble que per això ens vam presentar.

Significació del pacte entre Juanma Cerdà (PP) i Juan Pascual Sorlí (Benigazlum – Tot per Benicarló) / Font: DM
  • Acabem de parlar de pactes. Forces com Benigazlum, Compromís o Unides Podem han canviat el panorama polític en els darrers anys tant a Espanya, a la Comunitat Valenciana i en l’àmbit municipal? Creu que l’era de les majories absolutes ha finalitzat i ara és necessari pactar per poder arribar a dur a terme certs tipus de polítiques?

Jo crec que els pactes per a governar són necessaris i són bons, perquè així pots tenir diferents opinions i visions d’un mateix tema. Tenir un partit que guanya amb majoria absoluta no és bo. Ho miro en aquests moments, que en som 11, però ho he parlat amb l’alcalde Juanma Cerdà i li vaig comentar que m’agradaria integrar als partits de l’oposició en el govern del poble. Des d’Urbanisme, seré 100% transparents i les decisions importants tindran la participació de l’oposició.

En els temes més fonamentals del poble, participarà l’oposició, i si no aconseguim un acord, no es farà. Però el que no es pot fer el que es feia fins ara, que és que entrava un partit polític i prenia unes decisions, i després entrava un altre i prenia unes decisions totalment diferents. Això no es pot continuar fent. Hem d’estar en els temes principals tots d’acord.

  • Sembla que no hi ha hagut un model de creixement per a la ciutat…

No hi ha hagut un model de projecte de ciutat en el qual tots estiguem d’acord. Per exemple en el tema de l’Eix Cívic, però podríem parlar de moltes altres coses que s’han fet sense un criteri clar del que volem per a Benicarló.

Eixe criteri clar nosaltres estem preparant-lo, estudiant-lo i el plantejarem a les forces de l’oposició perquè hem d’estar tots d’acord en els principals temes que tenim dins de l’Urbanisme. Amb total transparència farem que participen i col·laboren.

  • També comptaran amb els inputs de les associacions veïnals i de comerciants?

Evidentment, en aquells assumptes on les associacions veïnals puguin dir el seu parer, els tindrem en compte. El que no es pot fer és fer les coses a esquenes de la gent. Nosaltres estem aquí perquè la gent estigui contenta amb el que fem. El que no podem fer son les coses que la gent no vol que fem. Hem d’estar en contacte amb les associacions i amb el veïnat. En aquestes dues setmanes no hem pogut fer molta cosa encara, però ho anirem fem.

Juan Pascual Sorlí (dreta), participant a un “Debat a 7” a les eleccions del 28 de Maig, juntament amb Juanma Cerdà del PP (esquerra) i Enoc Altabás d’Unides Podem (centre) / Font: Google
  • Abans m’ha parlat d’unificar a l’oposició amb l’equip de govern amb temes d’urbanisme. Quan vam parlar amb l’alcalde Juanma Cerdà, vam parlar dels pactes transversals per a temes importants com la violència masclista o l’ecologisme. Què opina vostè sobre aquesta qüestió?

Evidentment que són necessaris i tenen una importància gran. Hem d’estar tots d’acords. Molts de cops s’han plantejat mocions a l’Ajuntament que més que buscar la unió busca la divisió. Nosaltres no ho acceptem, nosaltres el que volem és anar a unir-nos.

  • Quan em parla de partits que han plantejat mocions que busquen més dividir que unir em parla de partits polítics com VOX?

Mocions per a confrontar en presenten tots. No només VOX, també les ha presentat Compromís o el PSOE, per exemple. No s’han de presentar mocions per a confrontar, s’han de presentar mocions per a unir-nos tots enfront als problemes que abans plantejàvem.

  • Passant a un àmbit diferent, vostè té un bufet d’advocats tant aquí com a Barcelona. Com de diferent és treballar dins d’un bufet d’advocats i treballar dins de l’Ajuntament d’un poble com Benicarló?

És totalment diferent. Dins de l’àrea privada, la gent té uns paràmetres de funcionament que no es tenen dins de l’Administració Pública. Jo estic intentant introduir aquí a Urbanisme paràmetres privats de funcionament: l’activitat, tirar cap endavant, el no parar… Soc una persona que sempre té posada la marxa directa, e intento imprimir-ho a tothom que treballa amb mi.

  • Creu que a l’esfera pública es va en primera marxa perquè hi ha massa burocràcia?

Hi ha moltes normes. Som esclaus de les normes, i això suposa que el problema que se’ns planteja és que la burocràcia se’ns menja, perquè hi ha massa burocràcia. Evidentment, els diners no són nostres i ha d’haver-hi un control. El que estem fent nosaltres aquí no és una cosa privada, i els controls han d’existir.

Però en els darrers anys crec que hem anat de Guatemala a Guatepeor en el sentit que els controls sen’ns mengen, que no podem avançar. Les normes les hem d’acceptar i hem d’intentar treballar per fer que el millor per a Benicarló sigui possible.

  • Amb la digitalització d’aquesta burocràcia, les coses anirien més ràpides?

La informatització pot fer que s’avanci molt. Ara, abans que vinguéssiu vosaltres, estàvem plantejant que mentre que abans per presentar les sol·licituds de llicència d’obra, hi hagi tràmits de caràcter burocràtic, si presentes tots els papers, si has pagat la taxa, si has presentat l’escriptura, ara el que volem és que siga la mateixa màquina la qual, si no has presentat tots els papers, no es permeti enviar la sol·licitud de llicència d’obres.

Actualment, s’està fent tot de manera manual per un tècnic. Volem fer un programa que sigui la màquina que no et deixi presentar la sol·licitud si no has presentat tots els papers. I si no ho tens tot, no pagues la taxa.

  • Canviant de tema, vostè ha sigut també president del club de futbol de Benicarló durant uns anys. Suposo que la diferència entre el club de futbol i l’Administració és evident…

És molt diferent. Són dos mons totalment diferents.

Juan Pascual Sorlí rebent una insignia i placa commemorativa pel seu nomenament de President d’Honor del CD Benicarló / Font: Facebook del CD Benicarló
  • Creu que hi ha massa hooliganisme dins del món de la política?

Sempre he pensat, i més encara després de les coses que hem anat aprovant, que l’oposició ha de fer la seva feina, que és criticar l’equip de govern. Amb això estic totalment d’acord, sempre que no es caigui en l’insult. Tota la resta és vàlid.

Ara hem pujat l’IBI. Per què hem pujat l’IBI? Perquè hem entès que no hi havia cap altra solució econòmica de l’Ajuntament. Els partits de l’oposició tenen tot el dret a criticar aquesta mesura, encara que si ells estiguessin a la nostra situació hagueren hagut de fer el mateix. Segur, perquè no hi havia cap altre remei.

Però ells han de criticar, i és totalment respectable. Jo no m’he enfadat amb cap partit de l’oposició per les crítiques que hem rebut aquests dies als mitjans de comunicació. Al contrari.

  • Què li diria Juan Pascual Sorlí a la gent que l’ha votat?

Primer de tot, agrair-los el vot. I els hem de dir que nosaltres cumplirem el que hem dit al programa. Nosaltres no hem enganyat a ningú. Ens han dit i això és una cosa que no m’ha agradat, que nosaltres ens baixaríem els sous. És cert que no ens l’hem pogut baixar com a equip de govern, però els quatre regidors de Benigazlum són els que menys cobren a l’Ajuntament.

Si agafem la mitja de sous no de la legislatura passada, sinó de l’anterior, on estava Compromís, la mitja de sous que tenien està per dalt de la mitja de sous que cobrem nosaltres. Soc el regidor que menys cobra. Això vol dir que nosaltres ens hem baixat els sous. Per tant, hem complert el que hem dit al programa. Si ens haguéssim posat dedicacions exclusives de 3.000 i pico euros o ens haguéssim posat uns sous molt més elevats… Però ens critiquen dient que no ens hem baixat els sous. Això és mentida.

L’únic que podem fer al final serà renunciar els sous. Nosaltres el nostre programa l’estem complint al 100%, i qui ens digui que no, fa una interpretació errònia o falsa.

En el tema dels impostos, nosaltres en cap moment vam dir que no pujaríem els impostos. Vam dir de dos impostos en concret, de la plusvàlua que l’anàvem a revisar i la revisarem, i vam dir que baixaríem la taxa d’ocupació de via pública per als bars o els comerços, que també ho farem, no en aquest exercici, sinó en el següent. Estava expressat en el nostre programa que “la situació de l’Ajuntament era caòtica”, per tant, els nostres electors han d’estar contents que nosaltres vam veure la situació i no vam enganyar a ningú.

Els demés regidors que estan a l’Ajuntament fan el que volen, però els quatre concejals de Benigazlum són els que tenen el sou més baix.

  • Què li diria Juan Pascual Sorlí a la gent de Benicarló?

Els diria que tinguin confiança en nosaltres, que anem a fer coses importants per Benicarló. Volem recuperar l’orgull benicarlando, que crec que el teníem una mica perdut. Evidentment, donada la situació, tindrem unes traves que no pensàvem que ens trobaríem en un principi, però anem a fer les coses ben fetes i anem a treballar. Per tant, milloraran la seva vida en aquesta ciutat i anem a lluitar per això.

  • Què li diria Juan Pascual Sorlí al seu homònim de fa 20 anys?

Jo he anat evolucionant en el meu pensament i en la meva forma de ser. Es diu que la gent sol ser d’esquerres quan és jove i de dretes quan es fa gran. Penso que a mi m’ha passat a l’inrevés. Que era més de dretes quan era més jove i ara no ho soc tant. Per tant, he anat evolucionant i és una cosa normal.

El Juan Pascual Sorlí de fa 20 anys era una persona treballadora, activa, que li agrada parlar amb tot el món… Estic rebent ara aquí al Departament d’Urbanisme a molta gent, més que qualsevol altre regidor d’Urbanisme. Per tant, estic content amb el meu homònim de fa 20 anys i en el d’ara. He assumit la meva edat i les meves circumstàncies i vaig cap endavant.

Explora más

Vinaros
11:38 pm, November 12, 2023
temperature icon 20°C
L: 19° H: 20°
Feels like 19.24 °C nubes
Humidity 64 %
Pressure1021 mb
Wind 8 Km/h