- El diputat de Medi Natural, José María Andrés, afirma que la institució provincial insistirà en la seua demanda perquè la Direcció General de Salut Pública assumisca el seu rol en matèria anti mosquits “ja que és qui té competència en tot això”
-
- “Es necessita una perfecta coordinació i col·laboració màxima perquè eixa lluita contra els mosquits siga més eficaç i efectiva”, ha incidit el diputat en la reunió de balanç anual del servei de control i tractament contra els mosquits
“No deixarem de reivindicar a Salut Pública que es faça càrrec de tots els tractaments per a la lluita contra els mosquits”. Així ho ha afirmat el diputat de Medi natural, José María Andrés, sent este un dels temes que des de la institució provincial continuaran demandant a la Generalitat Valenciana durant l’any 2024 en la seua labor empresa per ser l’altaveu del conjunt de la província perquè les administracions competents atenguen les seues demandes i necessitats.
En este cas, les demandes de la Diputació de Castelló en la lluita contra els mosquits van dirigides a Direcció General de Salut Pública, dependent de la Generalitat Valenciana, per a aconseguir que assumisca el seu rol per a combatre els mosquits “ja que és qui té la competència en tot això”, ha expressat el diputat responsable de l’àrea.
Pel que fa al servei de control i tractament, en zona urbana la Diputació de Castelló s’encarrega de vigilància, mostreig aleatori representatiu en embornals, fonts o abeuradors, així com un informe amb recomanació d’actuacions als respectius ajuntaments, els qui tenen la competència. En zona natural, la competència és de vigilància, tractaments (larves i adults), emissió d’informe amb resum d’actuacions i identificació de nous focus.
Balanç anual de control i tractament
Totes les actuacions que realitza la Diputació de Castelló en la lluita contra els mosquits s’han posat hui damunt de la taula durant la reunió de balanç que s’ha celebrat en el Palau Provincial. Davant la presència d’alcaldes, alcaldesses, regidors i personal tècnic, des de l’empresa encarregada del control i tractament contra els mosquits a la província, s’ha fet balanç de les actuacions dutes a terme durant el present exercici. En xifres, des d’el mes de març passat i fins a este mes de novembre, s’han realitzat al voltant de 24.600 actuacions terrestres en tota la província de Castelló, sent juny, juliol, setembre i octubre els mesos que han acumulat un major nombre d’actuacions, coincidint amb els mesos que la província va registrar importants episodis de fortes pluges. En este sentit, durant la reunió de hui s’ha recordat els tractaments aeris que es van dur a terme durant els dies 5 i 6 de juny i durant els dies 8 i 9 de setembre. En tots dos casos, la Diputació de Castelló va realitzar la corresponent sol·licitud a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública perquè autoritzara la realització de tractament aeri contra mosquits. La sol·licitud es va realitzar ja que es complien amb les condicions tècniques per a poder aplicar els tractaments aeris contra els mosquits i que són l’existència de superfícies d’aigua estancada superior a 0,5 hectàrees i la inaccessibilitat per a la realització de tractaments terrestres.
A més dels tractaments terrestres que es duen a terme de manera periòdica, així com els dos tractaments aeris duts a terme enguany, des de la Diputació de Castelló també han programat diferents jornades formatives “perquè la prevenció i la conscienciació entre la ciutadania és molt important per a combatre la presència de mosquits”, ha afirmat el diputat José María Andrés, qui ha participat en la reunió de hui.
En este sentit, durant el present any s’han realitzat diferents jornades formatives relacionades amb la conscienciació ciutadana, bones pràctiques, mesures estructurals i de neteja, i de formació, les quals s’han dut a terme tant en centres educatius com xarrades dirigides al personal d’ajuntaments o estands informatius en municipis per a, així, arribar a tots els sectors de la ciutadania.
El diputat José María Andrés ha subratllat que “en la lluita contra els mosquits hem d’anar tots de la mà” i per això ha incidit en la importància d’una col·laboració entre la Diputació de Castelló, els ajuntaments i la ciutadania. “Es necessita una perfecta coordinació i col·laboració màxima perquè eixa lluita contra els mosquits siga més eficaç i efectiva”, ha afegit el diputat.