Morella negra com la trufa detalla la programació de l’edició 2024

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
  • Les taules literàries es combinen amb degustació de pinxos de trufa negra i altres activitats durant els dies 23, 24 i 25 de febrer
  • La Llotja acollirà l’exposició Dones encobertes sobre amb una recopilació de portades de novel·les negres que van patir la censura del franquisme

El comissari García ha presentat este matí la programació de la novena edició de Morella negra com la trufa que tindrà lloc entre el 23 i el 25 de novembre. Durant el cap de setmana del festival hi haurà una gran varietat de taules literàries amb escriptors i escriptores referents de la novel·la negra a l’estat espanyol. Estes taules estan combinades, com ja és tradicional, amb la degustació de pinxos elaborats amb la trufa negra dels Ports, així com altres activitats al voltant del municipi com la visita guiada a La Morella més negra.

La sala de degustació gastro-literària Sergio Beser és un racó clau dins del festival on els lectors i lectores s’apropen a les escriptores i escriptors en un ambient distés. Així, després de les taules literàries, este servirà de lloc d’encontre per a la firma de llibres i per a provar els pinxos elaborats amb trufa negra dels Ports pels restaurants de l’Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca (ASETMICO). Cal recordar que Morella negra està integrada dins de les XXI jornades de la trufa Morella-Els Ports on es promociona este versàtil producte gastronòmic.

Jorge García, comissari de IX Morella negra com la trufa, ha destacat que “esta edició ve carregada d’activitats i amb novetats per a passar un gran cap de setmana per a tots i totes les amants de la novel·la negra”. Ha explicat que “este any torna la sala de degustació gastro-literària Sergio Beser per a compartir els pinxos de trufa i lloc d’encontre per a lectors i autors, així com hi ha novetats com l’exposició Dones encobertes amb portades de llibres policíacs que van patir la censura del franquisme entre els anys 1950 i 1975”. García ha comentat que “tindrem a amics i amigues que ja han vingut en altres ocasions com els periodistes Laura González, de Radio Nacional de España (RNE), i Carlos Quílez, en diferents televisions”. Finalment, el comissari ha aprofitat per a “convidar a totes i tots a vindre a Morella negra i disfrutar de tot el que hem preparat en esta intensa agenda des del divendres 23 fins al diumenge 25 de febrer”.

Activitats de Morella negra 2024

Les principals activitats de Morella negra com la trufa tindran lloc al Teatre Municipal, el qual acollirà les taules literàries amb les escriptores i escriptors. Així, a esta ubicació s’inaugurarà el festival gastro-literari el divendres 23 de febrer a les 19.30 hores amb l’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, el comissari García i l’escriptor Víctor del Árbol. A continuació, l’organització lliurarà el reconeixement Nigrum tuber a l’editor Gori Dolz pel suport al festival des dels seus inicis. A les 20.00 hores arrancarà el primer panell amb el nom Forces de l’ordre km 0. Versió 2.0 on el periodista Miquel Agost, del Periódico Mediterráneo, parlarà amb el comandant a la reserva Fermín Peñarroya, militar que ha desenvolupat la major part de la seua carrera a la Guàrdia Reial; i Javier Sabater, membre de Bombers de la Diputació de Castelló. A la nit, Music&Poems al voltant de les poesies del llibre de Víctor del Árbol Mientras el mundo dice no i amb micro obert perquè qualsevol puga participar.

El dissabte 24 de febrer arranca amb força, la força que dona un bon esmorzar característic de la zona de Castelló amb la taula Esmorzem llibres. A les 10.30 hores es presentaran els llibres amb vincles territorials i emocionals amb el festival. Estos seran No hay muerte dulce de Valentín Miravet, Días de arañas, buitres y ovejas de Benjamín Recacha i Murs d’aigua de Marta Tena Subirats. A les 12.00 hores es reuniran els i les cinc finalistes del premi Tuber melanosporum que Morella negra atorga a la millor novel·la negra d’un autor o autora novell publicada en el curs anterior. La taula Tubers 2024 comparà amb Ana Pardo de Vera amb Chantaje a una jueza, Natalia M. Alcalde amb Delirio, Alexandre Escrivà amb El último caso de William Parker, Toni Montserrat amb Isla negra i Ana Martínez Muñoz amb Valencia Roja i estarà moderada per Izaskun Pérez de Cárcamo.

La vesprada començarà amb una visita guiada a l’exposició Dones encobertes amb Carlos Abio a les 17.00 hores a la Llotja. A les 18.00 hores, ja al Teatre Municipal, Santiago Álvarez conversarà amb tres escriptors a la taula Emergents amb veu pròpia. El thriller psicològic de Jordi Llobregat Donde no llegan las sombras, la novel·la social crítica amb l’especulació urbanística de la costa valenciana Nadie corre más que el plomo d’Ignacio Marín i la novel·la canalla de Ramón Palomar El novio de la muerte amb tot el folklore criminal del país. A les 19.15 hores tindrà lloc l’acte de lliurament del premi Tuber Melanosporum 2024, guardó que compleix vuit edicions. Finalment, Davids contra Goliat tancarà esta jornada del festival. La periodista de Radio 3 i Radio 4, Laura González, conversarà amb Víctor del Árbol sobre la seua última novel·la Nadie en esta tierra i repassarà la seua obra literària on personatges humils i desfavorits lluiten contra els poderosos que els oprimeixen.

El Teatre Municipal acollirà dues taules més el diumenge i posar al punt final de Morella negra com la trufa. A les 11.00 hores, El Lumpen, la llavor de la novel·la negra s’endinsarà als barris més sòrdids o a la Barcelona portuària dels anys 50. Charo González moderarà esta taula centrada en les novel·les El ciervo y la sombra de Diego Ameixeiras, Mai més de Susana Hernández i Todos habían dejado de bailar de Alberto Valle. True crime, el relat criminal tancarà esta novena edició del festival amb el periodista i escriptor Carlos Quílez que presenta Condenados relatos i la criminòloga Paz Velasco que ha escrit Muertes nada accidentales. Esta estarà moderada per l’escriptor Pere Cervantes.

A més dels panells, el diumenge a les 9.30 hores eixirà la visita guiada a La Morella més negra per apropar les cròniques i successos més térbols de la història de la ciutat amb l’arqueòleg Ramiro Pérez.

També, Morella negra com la trufa ix este any de les muralles per entrar al centre penitenciari Castellón II d’Albocàsser. El divendres 23 a les 10.30 hores el club de lectura del centre parlarà sobre el llibre Nadie en esta tierra amb el seu autor Víctor del Árbol en un acte conduït per Pere Cervantes. Després, a les 11.45, ambdós autors tindran una conversa literària centrada en l’obra de Víctor al saló d’actes del centre.

Explora más

Vinaros
6:44 pm, April 19, 2024
temperature icon 20°C
L: 19° H: 20°
Feels like 19.24 °C cielo claro
Humidity 64 %
Pressure1018 mb
Wind 28 Km/h