Fa uns dies acabaven els laboriosos treballs de restauració de la primera fase d’intervenció en la capella de la Comunió de la parròquia de Canet lo Roig, que arrancaven a l’agost coincidint amb les Festes Majors. Concretament, s’ha actuat en un lateral dedicat a la Justícia i la Temprança i sobre les petxines de Sant Joan i Sant Lucas que es trobaven en molt mal estat.
L’actuació s’ha centrat en l’eliminació de les proteccions de paper japonés i adhesiu realitzades en fases anteriors. També s’han netejat les superfícies pictòriques amb goma Whisab amb el posterior raspallat. En eixa mateixa línia, els restauradors han consolidat els elements ceràmics de la volta, fent l’estucat i portat al lloc de l’intonaco després amb morters de calç específics per a la seua injecció.
Per una altra banda, s’ha fet l’estucat de llacunes i el farciment de fissures en l’intonaco i l’arricio amb morter de calç específic per a la restauració i la consolidació de la pel·lícula pictòrica amb una emulsió acrílica segons assenyala l’empresa encarregada dels treballs.
Finalment, s’ha reintegrat pictòricament amb veladures les llacunes existents combinant l’ús d’aquarel·les (en llacunes figuratives de menys grandària) i pigments aglutinats amb silicat de potassi aplicat en veladures en les llacunes no figuratives.
El consistori canetà ja està treballant perquè els treballs puguen continuar en un futur no massa llunyà, per anar recuperant a poc a poc la monumental església de Sant Miquel, que compta amb unes pintures de gran interés i rellevància segons els experts, més si cap quan es tracta d’un Bé de Rellevància Local.
L’alcaldessa, María Ángeles Pallarés, destacava l’actuació indicant que “estem treballant per a continuar en noves fases i així recuperar un dels elements patrimonials més importants que té Canet lo Roig“. En este punt, destacava novament la bona relació que existix entre la Diputació de Castelló i el Bisbat de Tortosa al tractar-se d’una acció emmarcada en el conveni de col·laboració que hi ha entre les dos institucions. Una fase, que ha comptat amb una inversió de 24.157,46 euros.
‘Un treball de més de 20 anys’
L’església de Sant Miquel Arcàngel està composta per tres elements: la nau central amb capelles laterals, la torre campanar i l’annex de la capella de la Comunió.
Al llarg dels últims anys, s’han anat fent una sèrie d’intervencions de restauració i condicionament amb l’objectiu que propicie més activitat econòmica, cultural i social al trobar-se en el centre històric de la població del Baix Maestrat.
Les més rellevants es van fer en 2002 en la coberta de la nau central i cúpula principal per a resoldre els problemes de col·lapse estructural que presentava el temple. En 2018 es va abordar la restauració parcial de la torre campanar. Entre els treballs que es van fer estaven els de neteja de la terrassa del campanar, i la creació d’un accés per al manteniment i impermeabilització d’esta.