Sembla que aquest any, Nadal ha arribat ben prompte per a 337.000 valencians i valencianes. El Molt Honorable president de la Generalitat, Carlos Mazón, ben generós ell, va eixir en roda de premsa a anunciar que a partir del dia 1 d’octubre, sense burocràcia alguna, estarien disponibles a la web els certificats de B2 i C1 del valencià per a persones que hagin superat la secundària, el batxillerat o la selectivitat des del curs 2008/2009.
Això sí, aquest anunci el va fer amb un perfecte i exemplar castellà, no sigui cas que el senyor Mazón tingués un moment de lucidesa en valencià. Clar, és veritat, que en una entrevista va dir que no parlava l’idioma de la Comunitat “per respecte“.
En total, seran 169.283 persones amb dret a obtindre el nivell B2, mentre que 168.500 seran els que podran obtenir el títol del C1 (el que és equiparable al grau mitjà). Cal recordar que aquesta mesura entra dins de la “meravellosa” Llei de Llibertat Educativa que es va aprovar l’estiu passat amb el PP i VOX.
Una mesura que és una manca de respecte absoluta a tota la gent que ens hem hagut de treballar durant molt de temps els exàmens de la Junta Qualificadora del Valencià per poder tenir un paperet que ens digui que tenim el Grau Mitjà o el Grau Superior de la nostra estimada llengua valenciana.
A més, el senyor Mazón en un tweet (un altre cop, en un perfecte castellà), comentava que la mesura es feia “por justicia, por mérito, y sobre todo, por convivencia y reconocimiento de una lengua que ha sido impuesta demasiado tiempo“. Un exercici de cinisme tètric i absolut d’una persona que, un cop més, ataca a la llengua valenciana i vol recluir-la cada cop més en l’oblit, comprant el discurs que el valencià és una llengua imposada, i regalant títols com si foren souvenirs en una tenda de records després d’haver realitzat unes vacances.
On se’ns imposa el valencià, president Mazón? En les televisions, on només tenim Apunt, mentre la graella televisiva està plena d’opcions en castellà? En la premsa escrita, on les principals capçaleres periodístiques de la Comunitat s’escriuen en castellà en la majoria dels casos i no tenen una opció en valencià? O en la cultura, on hi ha tantes opcions en valencià com en castellà? Bé, això millor no fa falta que m’ho conteste, que amb les seves eleccions pels concerts del 9 d’octubre m’ho demostra molt fàcilment.
En el seu discurs (sí, ho has endevinat, també en un perfecte castellà), Mazón venia aquesta mesura com “una gran línea de apoyo e incentivo y promoción al valenciano“. No, Molt Honorable, una gran línia de suport, incentiu i promoció al valencià potser hauria sigut rebaixar les taxes per a fer els exàmens, o posar més centres perquè es puguin realitzar els exàmens, o fins i tot, que la Generalitat Valenciana tingués més subvencions per a cuidar i mimar l’idioma valencià. No regalar títols d’un idioma com si foren fullets.
Cal recordar, a més que el C1 de valencià és un dels requisits per a poder accedir a una categoria A1 i A2 dins de l’administració pública. Una mesura que ara queda totalment devaluada amb aquesta iniciativa del govern Mazón, que devalua el valencià i li atorga el títol a gent que possiblement no parle quatre paraules en l’idioma en el seu dia a dia.
Senyor Mazón, recolzar el valencià significa cuidar-lo i donar-li l’oportunitat a la gent perquè l’estudie, no regalar titulacions a gent que hagi tret un 7 de mitjana en el batxillerat. Cal defensar una llengua que en els darrers anys ha patit una davallada de parlants, amb només un 30% que el parlen assiduament en la seva llar. Cal defensar aquesta llengua que estimem i que alguns, encara que no siguem presidents, encara parlem i defensem amb força.